lauantai 9. helmikuuta 2013

Sormiruokailun 8 kk tilannekatsaus


Sormiruokailua on nyt takana kolmisen kuukautta. On aivan uskomatonta millainen kehitys on tapahtunut näin lyhyessä ajassa! Miten syöminen 8-kuukautiselta U:lta sitten sujuu:

Osaa pinsettiotteen ja tykkää poimia pieniä paloja suuhunsa. Äiti oli ylpeä neuvolassa kun poika esitteli taitojaan ja poimi monta kertaa pienen helmen sormiinsa.

Osaa avata kämmenensä tahdonalaisesti, eli siis saa nyrkissä olevan ruuan suuhunsa. Tämä taito helpottaa syömistä todella paljon, ei tarvitse miettiä enää minkä kokoista ja muotoista ruokaa pojalle voi tarjota.

Syö neljä kertaa päivässä, n klo 8, 12, 16 ja 20. Käytännössä aamupalaa ei koskaan syödä tuohon aikaan, meillä kun on sellaisia melko verkkaisia aamuja. Myös lounas on lähes aina myöhemmin, koska U nukkuu yleensä kahdentoista aikaan. Ajat ovat joustavat, mutta perusrytmi on olemassa.

Syö ensin kiinteän ruuan ja sitten heti perään maidon. Tämä oli käännekohta rytmin selkeytymisessä, kun tajusin että kaikki ruoka pitää syödä kerralla ja sitten pidetään useamman tunnin tauko ennen seuraavaa ruokaa. Tällä tavalla U on nälkäinen kun pääsee ruokapöytään ja ruoka maistuu hyvin. U pärjää neljä tuntia oikein hyvin syömättä eikä hingu ollenkaan rinnalle, vaikka aikaisemmin olisi halunnut siihen koko ajan. Meillä avain oli selkeä ruokarytmi.

Syö hurjia määriä kiinteää ruokaa, tosin selkeästi joinakin päivinä ruoka maistuu paremmin kuin toisina. U hyvin harvoin pelkästään leikkii ruualla, vaan ensin syö tosissaan ja sitten kun pahin nälkä on taltutettu voi alkaa vähän pelleilemään ja leikkimään.

U selvästi nykyään jo tajuaa, että kiinteä ruoka poistaa nälkää. Tai en tiedä tajuaako, vai onko vaan hoksannut että ruokaa on kiva syödä ja se maistuu hyvältä. Kummin tahansa, U haluaa ruokapöytään ja syömään ja rauhoittuu heti kun pääsee tuoliinsa. Vastakohtana tälle kerrottakoon, että alussa U aina raivostui kun hänet ’kahlittiin’ tuoliin ja alettiin sitoa tyhmää liinaa kaulaan.

Osaa syödä hienosti itse lusikalla niin, että äiti täyttää lusikan ja laittaa sen lautaselle ja U ottaa sen siitä itse ja vie suuhun.

Tunnistaa jo ainakin banaanin ulkonäöltä, ojenteli kerran kaupassa käsiään kärryyn lastattuja banaaneja kohti sen näköisenä että pitäisi saada! Banaani tuntuu muutenkin olevan tämänhetkinen suosikki, suuttui yksi päivä verisesti Isille, kun olivat kahdestaan syömässä. U ei yhtään välittänyt vaikka Isi söi eri ruokaa, mutta ai että kun Isi otti banaanin esiin ja alkoi vaan itse syömään sitä eikä antanut pojalle yhtään! Tilanne korjattiin ja U sai hänelle kuuluvan puolikkaan banaanista ja kaikki oli taas hyvin.

Ei ole pitkään aikaan suostunut syömään kurkkua. Olen leikannut kurkut siivuiksi ja sitten laittanut ne puoliksi, mutta yksi päivä tajusin kokeilla vielä pienempää muotoa. Leikkasin puolikkaat siivut suikaleiksi ja jo alkoi maistua! Koolla selvästi on väliä.

U on hauskaa ruokapöytäseuraa. Hän juttelee syömisen lomassa kaikenlaista ja vaikka ruokapöydässä ei saisikaan pelleillä, on se niin vastustamattoman suloista kun pojulla alkaa olla maha täynnä ja hän jaksaa alkaa veikistelemään ja keikistelemään ja pärisyttelemään ja hymyilemään ja naureskelemaan ja vaikka mitä. Before age one, food is for fun, joten antaa pojan pelleillä!

Kakomista ei juurikaan enää tapahdu, lähinnä joskus kanan kanssa. Jostain syystä kana tuntuu olevan hankala käsiteltävä. Satunnaisesti U kakoo muulloinkin, mutta varmaan tämä kolmen kuukauden kokemus siitä on myös auttanut ja osaan nyt luottaa ihan 99 prosenttisesti siihen että U hoitaa homman. Sitten sen prosentin verran olen koko ajan valppaana että sujuuko kaikki niin kuin pitää. Mutta kakominen ei enää aiheuta mitään sydämentykytyksiä.

Tässä vielä pikkuinen puuro-/mustikkasuu <3

Mustikkapuuroa syömässä

2 kommenttia:

  1. Luin taas teidän uusia kuulumisia. :) Meillä on edistytty melko lailla samaan tahtiin ruokailussa, syödyt määrät vaan taitavat olla vielä vähän pienempiä. Tyttö syö mielellään suurempia määriä ruokaa, jota on helpompi suussa käsitellä, kuten puuroa tai riisiä. Hän turhautuu ja hermostuu helposti, jos suussa on esim. sitkeämpi lihanpala jota ei pysty työstämään. Puuro syödään myös meillä nykyään itse äidin täyttämästä lusikasta, ja välillä kun lusikalla on liian hidasta niin puuroa kauhotaan suuhun myös käsin.

    Tyttö osaa jo selvästi valita suosikkiruokansa. Kun eteen laittaa muutamaa eri ruokaa, niin tutuin ja/tai paras poimitaan ensin. Suosikit kyllä myös vaihtuvat, yhteen aikaan tyttö söi aina tomaatit ensin jos sitä oli tarjolla, nykyään tomaatti ei kiinnosta juuri yhtään. Olen tarjonnut joka aterian jälkeen nykyään myös kulauksen vettä snapsilasista. Meillä on myös pehmeänokkainen nokkamuki josta tyttö oppi juomaan, sitä on aina välillä käytetty ihan taidon ylläpitämiseksi. Se on kätevämpi käyttää reissussa ja erityisesti ulkomaanmatkaa ajatellen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen kanssa huomannut, että U:n lemppareita on helposti syötävät ruuat, kuten makaronilaatikko. Siinä on kaikki sekaisin ja pehmeätä, niin ei tarvii muuta kuin lappaa suuhun ja niellä :D Välillä tuntuu että U sitten oikein protestinomaisesti syljeskelee paloja pois suustaan jos onkin jotain "kovempaa" ruokaa tarjolla, tai sellaista joka vaatisi enemmän työstämistä. Eilen oli lihapullia ja kasviksia pannulla paistettuna, niin hirveää kyytiä U niitä työnsi suuhunsa mutta samaa tahtia syljeskeli niitä sitten ulos, selvästi ajatuksella että mitä ihmettä, eihän näitä pysty vaan nielemään! Muutenkin pojan syömiseen on ilmaantunut sellainen kiireen tuntu, kamala hoppu saada sitä ruokaa suuhun. Puuron syönnissä meillä kanssa nykyään ei lusikka jaksa kiinnostaa, liian hidasta.

      Tuo ruokien valikoiminen on niin jännä juttu, siitä ei kyllä ota selvää että millä perusteella se valikointi tapahtuu. Yhtenä päivänä U kauhoo melkein pelkkää perunamuussia niin paljon kuin sitä on saatavilla ja toisena päivänä perunaan ei kosketakaan vaan liha on se juttu. Joskus aloitetaan kasviksista ja niitä nautiskellaan ensin hartaudella ennen kuin siirrytään mihinkään muuhun.

      Me ollaan yritetty pitää vesilasia (just sellasta snapsilasin kokoista muovista) siinä ruokailun aikana saatavilla, että U voi sitten halutessaan näyttää että vettä kiitos. Tässä tyylissä on vaan sellanen ongelma, että se itse lasi on niin kiinnostava että ruokailuun keskittyminen häiriintyy toden teolla...

      U ei jotenkin ole tajunnut pehmeänokkaisen nokkamukin ideaa, tosin eipä sitä ole montaa kertaa kokeiltukaan. U joi aikaisemmin vettä ihan muovisesta vesipullosta, mutta se oli vähän hankala kun se suuaukko on tuollaselle natiaiselle niin iso. Nyt sitten ostin kaupasta sellasen hienon autopullon pojalle, ihan ihkaoman vesipullon. Se oli alunperin joku mehupullo, siinä oli sisällä jotain esanssimehua jota täällä miehen kanssa maisteltiin ja päiviteltiin että tuollastako lapsille myydään... Siinä on sellanen sporttikorkkimainen suuaukko, tosin siitä ei varsinaisesti tarvii imeä. U tykkää tosi paljon juoda siitä ja se sujuu hirmu hyvin.

      Tulipas pitkä vastaus :D

      Poista