keskiviikko 5. joulukuuta 2012

Appelsiiniaamiainen


Tänään keksin hyvän olomuodon appelsiinille. Aikaisemmin olen tarjonnut appelsiinia lohkoina ja siivuina sillain, että on ollut kuori päällä. Ajattelin että niin U saisi paremman otteen palasta. Tänään päätin kokeilla toisenlaista lähestymistapaa ja annoinkin pojalle kalvottomia lohkoja. Kertonee taitojen kehittymisestä, että U sai niistä tosi hyvän otteen ja sai helposti otettua ne pöydältä, vaikka ajattelin että ne olisi tosi liukkaita.

Kyllä se tykkäsi! Annoin ensin kaksi lohkoa mutta ne hujahti suuhun alta aikayksikön, joten leikkasin lisää. Lopulta U tuhosi kokonaisen appelsiinin. Ei varmastikaan kaikkea niellyt, osa jäi ihan todistusaineistoksi pöydälle/lattialle/ruokaharsolle, mutta paljon meni varmasti mahaankin. Luulisin että ainakin puolet aplarista. Yhtään irvistystä ei tullut vaikka appelsiini ei ollut mikään maailman makein versio.

Appelsiinin syönti vaati keskittymistä
Näin saat helposti tehtyä appelsiinista kalvottomia lohkoja:
Leikkaa appelsiinista kumpikin ”kalotti” pois, eli ehkä pari senttiä kummastakin päästä.
Laita appelsiini pöydälle toinen leikattu pää alaspäin jolloin toinen pää osoittaa ylös.
Leikkaa terävällä veitsellä kuori pois ylhäältä alaspäin kaarevasti appelsiinin muotoa pitkin niin, että valkoinen osa lähtee mukana. Ei haittaa vaikka lähtee vähän hedelmälihaakin.
Käännä appelsiini kyljelleen pöydälle. Näet appelsiinin hedelmälihassa valkoisia juovia, ne ovat kalvoja. Leikkaa terävällä veitsellä kahden vierekkäisen valkoisen juovan sisäpuolilta lohko hedelmälihaa irti. Toista kunnes saat kaiken hedelmälihan irti.

2 kommenttia:

  1. Meillä on nyt sormiruokailua takana 2 viikkoa ja 1 päivä. Tänään illalla istuttiin ruokapöydässä tunti(!), kun tyttö pääsi vauhtiin. Mahaan taisi mennä ehkä yksi appelsiinilohko ja pala riisikakkua. Appelsiinia oli ilmeisen mukava syödä, itse leikkasin lohkot kalvojen välistä joten siitä sai hedelmälihaa hyvin imettyä. Imeminen on selvästi vielä helpoin ja tutuin syömisen muoto. :)

    Ruokapalojen käsittely on vielä melko haparoivaa, mutta välillä yritystä on ottaa otetta sormilla, ei pelkästään nyrkillä. Liukkaat palat tuottavat vielä vaikeuksia. Tyttö osaa siirtää paloja kädestä toiseen, mutta tosiaan kovin taidokasta käsittely ei vielä tietysti ole. Ollaan koitettu ehtiä ruokailla kolmesti päivässä, ja tähän mennessä erilaisia ruoka-aineita on maistettu n. parikymmentä. Meillä neuvolassa ei ajatusta sormiruokailusta tyrmätty, mutta rivien välistä oli luettavissa, että kauheasti kokemusta asiasta ei ole. Ensin ajattelin, että kerronko siellä koko asiasta, mutta on varmasti hyvä, että hekin saavat asiasta tietoa ja kokemuksia jotta ennakkoluulot karisee.

    Itsekin olen tutkinut noita kaupan sosepurkkeja ja en kyllä niitä lapselle syöttäisi. Suurimmaksi osaksi vettä, ja täyteaineina jotain riisijauhoa tms. Itse jonkinlaisena vhh-intoilijanakin haluan käyttää mahdollisimman vähän käsiteltyjä elintarvikkeita. Vhh:n liittyen, olen muuten ollut huomaavinani, että hiilihydraattien rajoitus saattaa vaikuttaa maidontuotantoon. En voi kyllä kehua kauhean tarkkaan vhh:ta noudattavani, suklaata menee luvattoman paljon. :)

    Tulipa pitkä kommentti...

    VastaaPoista
  2. Ah, ihanaa toi vhh! Mä oon kanssa ihan vannoutunut sen tyyppisen ruokavalion kannattaja, tosin nyt raskaus- ja imetysaikana oon syöny surutta hiilaria minkä kyllä huomaa... Meinasin jo tossa joitakin kuukausia sitten taas katteleen tarkemmin syömisiäni, mutta sitten luin kanssa just tuosta että maidontuotanto voi vähentyä enkä sitten uskaltanut. Puolen vuoden päästä sitten!

    Niin ja siis tarkotin tuossa tekstissä just niin, että kalvojen välistä se lohko irti. Olipa se vaikea selittää noin tyhjentävästi :D

    Kyllä mäkin tulin siihen tulokseen, että kerron neuvolassa just tuosta syystä että saisivat tietoa ja kokemuksia. Ehkä sitten jossain vaiheessa kun siellä huomataan, että sormiruokailleet lapset kasvavat ja kehittyvät ihan normaalisti, niin sitä aletaan ehkä jopa suosittelemaan. Toivossa on ainakin hyvä elää.

    Tuli muuten just mieleen, että hirveen samanlainen tunne kertoa jollekin sormiruokailusta kuin olis kertoa vhh-ruokavaliosta :D Molemmat ilmeisen väärinymmärrettyjä tyylejä ruokailla.

    Hienoa että teilläkin kehitytään ruokailussa :) Hitaastihan se käy, siis sekä kehitys että ruokailu. Toi tunti on kyllä jo tosi kauan! Tuossa jossain postissa mietin sitä, että onkohan U:n kehitys sormiruokailussa samalla tasolla kuin muilla 6 kk vanhoilla vai samalla tasolla kuin muilla kuukauden ruokailleilla. Tän sun kommentin perusteella luulen, että taidot on samat kuin kuukauden ruokailleilla, koska meillä esimerkiksi toi imeminen on vähentynyt tosi paljon ja samoin palojen käsittely on jo tosi paljon varmempaa.

    Eipä tää kommentti tainnut juuri lyhyemmäksi jäädä...

    VastaaPoista