torstai 6. syyskuuta 2012

Herra U kolme kuukautta


U täytti viime viikon lopulla kolme kuukautta. Tästä kai se kehitys sitten lähtee etenemään nopeammin ja nopeammin, tai näin ainakin olen käsittänyt. Mennyt viikko on ollut jotenkin kamalan kiireinen enkä ole kerennyt edes ajatella kirjoittamista. Mielessäni on kuitenkin ollut jo pidemmän aikaa, että haluaisin kirjoittaa U:n tähänastisesta elämästä ja kehityksestä.

Ensimmäisen kuukauden U lähinnä oli sylissä tai makasi selällään poski kiinni lattiassa. Muistan kuinka U:n isin kanssa olimme hämmästyneitä siitä, että U oli hereillä niin paljon. Olimme kuvitelleet (ja sairaalassakin sanottiin), että vauva vaan kaiken aikansa nukkuisi tai söisi. Toki hän näitäkin teki paljon, mutta välillä oli myös ihan vaan hereillä. Harmittaa, etten silloin tajunnut kirjoittaa ylös U:n toimia ja olemusta, mutta muistelisin että se oli melko lailla sylissä oleskelua. Lattialla U:ta kyllä pidettiin, mutta hän ei siinä hirveän hyvin viihtynyt, tai siis ei kovin pitkiä aikoja kerrallaan.

Nukkuessa U piti ihmeellistä ääntä koko ajan, sellaista kummallista murahtelua ja ähinää. Monena iltana en uskaltanut nukahtaa kun koko ajan luulin että poika on hereillä. Mies yritti sanoa, että kyllä se sitten ilmottaa niin ettei jää epäselväksi jos se oikeesti on hereillä. Juuri tuossa ihan muutama päivä sitten todettiin, että se uniääntely on jäänyt nyt pois, tai no jo jonkun aikaa sitten.

Kuuden viikon iässä U:lla oli ensimmäinen tiheän imun kausi kuten kai useimmilla vauvoilla. (Toinen tuli tässä viikkoa ennen 3 kk ikää.) Se on hassua, kuinka tiheän imun kauden aikana siihen tiheään imuun tottuu niin, että sitten kun se loppuu on ihan varma että vauva on sairas tai jotain kun se ei syö niin usein kuin ennen… Meillä tiheä imu on kestänyt noin viikon kummallakin kerralla. Siihen liittyy myös kaikennäköistä rinnalla kiukuttelua, ilmeisesti sitä maitoa ei sitten vaan tule tarpeeksi nopeasti sieltä. Tyytymättömyyttä ilmaistaan muun muassa vetämällä itsensä kaarelle sekä tekemällä tosi ärsyttävää imaisu-huuto-imaisu-huuto - sarjaa. Imetystukilistan nettisivut ovat olleet kovassa käytössä ja korvaamaton apu, lähinnä sieltä on saanut tietää että tämä kaikki on normaalia ja pitää vaan jaksaa yrittää.

Parin kuukauden iän kieppeillä pojasta alkoi huomata, että jotain kehitystä tapahtuu. Pään hallinta alkoi olla jo paljon parempaa, niin vatsallaan kuin sylissä ollessa. Jo reilun kuukauden ikäisenä U osasi kannattaa päätä tosi hienosti lempiasennossaan mahallaan isin mahan päällä maatessa. Lattialla mahallaan olo sen sijaan ei edelleenkään ole lempijuttu, ollaan päätelty että poikaa alkaa harmittamaan kun ei pääse siitä mihinkään. Harmituksen seurauksena U kiepahtikin jo reilu parikuisena ympäri, siis mahalta selälle. Äiti oli tietysti ihan innoissaan, kunnes valistuneemmat tahot kertoivat että se on täysi vahinko. Asento on epämukava ja vauva alkaa heilumaan kun haluaa pois siitä ja koska pää on niin painava, niin se ”vetää” vauvan ympäri. Ilonpilaajat. No, U kuitenkin teki sen useamman kerran ja temppu löytyy jopa videoituna, oli sitten vahinko tai ei (myönnetään, että todennäköisesti oli…).

Näin jälkikäteen on kamalan vaikea muistaa milloin mitäkin on tapahtunut. Päivät seuraavat toisiaan niin samanlaisina, että viikot sekoittuu keskenään enkä ihan oikeasti tiedä yhtään ajankulusta. Jokin asia on aivan hyvin voinut tapahtua viikko tai kaksi sitten, enkä osaisi sanoa tarkempaa aikaa. Esimerkiksi tällä hetkellä tuntuu, että kaikki U:n kehityksessä tapahtuneet asiat ovat tapahtuneet ”noin kahden kuukauden iässä”. Tämä on yksi syy, miksi halusin alkaa kirjoittamaan näitä asioita ylös tuoreeltaan. Olettaisin, että myöhemmin voi olla mukava muistaa näitä asioita tarkemmin.

Jos tehdään niin, että kerron nyt tässä asioista jotka ovat tapahtuneet siellä parin kuukauden kieppeillä. Ihan viime aikoina, eli noin kahden viikon sisään, tapahtuneet asiat muistan paremmin, joten kerron niistä sitten erikseen.

Kerran tajusimme, että U on oppinut pyörittämään päätään. Tätä uutta taitoa piti sitten harjoittaa ihan koko ajan ja kaikkialla. Pää pyöri hirveää kyytiä sängyssä ja sylissä ja lattialla ja hoitopöydällä. Kerran nostin U:n sängystä ylös ja säikähtäneenä katsoin, että mitä ihmettä sille sängylle on tapahtunut! U:n pään kohta lakanasta oli ihan mustassa nukassa. Mietin jo, että onko naapurin kissa päässyt sinne pyörimään vai mitä on tapahtunut. Sitten tajusin, että ne olivat U:n vauvahiuksia, joita oli lähtenyt vähän enemmänkin pään pyörittämisen seurauksena.

Jossakin vaiheessa huomasimme, että U on yhtäkkiä alkanut seurata ympäristöä ja kaikkea ympärillä tapahtuvaa todella tarkkaavaisesti. Ikävä kyllä yksi suuri kiinnostuksen kohde on televisio… Ihan pienenä U:n pystyi hyvin nukuttamaan syliin olohuoneessa, mutta enää se ei onnistu, koska koko hänen huomionsa menee televisioon tai mihin tahansa muuhun valon lähteeseen. Alusta asti yksi U:n lempipuuhia on ollut vaipanvaihto, osaltaan koska hoitopöydän vieressä on erittäin jännittävä musta-valkoinen pöytälamppu. Sitä lamppua U jaksaisi tuijottaa vaikka kuinka kauan. Jossain vaiheessa myös muut lamput alkoivat kiinnostaa kovasti. Minne tahansa mennään, lamput pitää tarkistaa ensimmäiseksi. Viimeksi muskarissa muut vauvat katselivat ohjaajaa tai ainakin sinne päin, U sen sijaan tuijotti kattoon. Oli jännät lamput sielläkin.

Ympäristön seuraaminen on aiheuttanut sen, että U:n pitää saada olla sylissä pysty- tai istuma-asennossa. Usein jos antaa pojan jonkun muun syliin, ihmisillä on tapana ottaa hänet sellaiseen vauva-asentoon, eli siis makaavaan asentoon. Siinä U ei viihdy ollenkaan, pitää päästä niin että näkee!

Kun U oli ihan vähän yli kaksi kuukautta, näin kaveriani jonka poika on U:ta reilun kuukauden nuorempi. Oli huikeaa nähdä ero poikien välillä! Sitä ennen en ollut tajunnutkaan kuinka paljon U on kasvanut ja kehittynyt parissa kuukaudessa. Toinen makasi lattialla ihan kippurassa ja poski maassa, U puolestaan jalat suorassa ja pää sivulle kääntyneenä mutta hallitusti poski ilmassa. On ihmeellistä ajatella, kuinka paljon lihaksia ja lihasvoimaa kaikki omatkin päivittäiset liikkeet vaativat.

No mitä nyt sitten välillä 2 ½ - 3 kk on tapahtunut:

U osaa nyt kannattaa päätään aivan kuin vanha tekijä ja harjoittelee sylissä olemista kasvot kantajaan päin. Se ei vielä ihan luonnistu, siinä käy sellainen huojumisefekti kun selkä- ja vatsalihakset eivät ole vielä tarpeeksi vahvat. Mahalla ollessa pää kyllä pysyy ilmassa ja välillä on ihan vahva käsinojakin jo, mutta se ei todellakaan ole mikään lempiasento joten U ei aina ihan jaksa edes yrittää.

Sylissä paras asento on nykyään mäkihyppyasento. Hirveä hinku olisi selkeästi päästä jonnekin, ja parhaiten sitä tällä hetkellä voi toteuttaa niin, että sylissä ollessa pungetaan yläkropalla eteenpäin kättä vasten. Välillä U viihtyy pitkään myös linkkuveitsiasennossa, ilmeisesti tuijottelee varpaitaan. Kyse ei ole siitä etteikö hän pääsisi ylös siitä etunojasta, ollaan kokeiltu nostaa häntä ylös mutta hän selkeästi jännittää lihaksilla itseään sellaiseen asentoon.

Lattialla ollessa U on alkanut potkia ja huitoa ihan eri tavalla kuin aikaisemmin, jotenkin määrätietoisemmin. Kasvoilla on usein huvittava tuima ilme samalla kun tätä potkintaa suoritetaan. Nyt ihan parin viime päivän aikana on myös alkanut olla viitteitä siitä, että kyljelleen pyörähtämisen aika saattaa koittaa piankin. Aikaisemmin U on maannut tukevasti koko selkä alustassa vailla merkkiäkään mistään pyörähtämisestä, mutta nyt hän on oppinut tukemaan toisen jalkansa lattiaan ja ponnistamaan sitä vasten, jolloin toinen kylki nousee ylös alustasta.

U on myös oppinut paremmin kertomaan tarpeistaan/haluistaan. Leuan työntäminen eteenpäin lattialla tarkoittaa että hän haluaa ylös sieltä. Sylissä se tarkoittaa tavallaan samaa, eli silloin hän on mielestään liian makaavassa asennossa ja häntä pitää nostaa istuvampaan asentoon. Ihan muutama päivä sitten U alkoi tehdä rinnalla ollessa tuota samaa, ihmettelin hetken mutta sitten tajusin että hän haluaa vaihtaa rintaa! Mulla nimittäin toisesta rinnasta ei tule yhtä paljon kuin toisesta, yleensä vaihdon tarpeen on huomannut siitä kun U koko ajan irrottaa otetta. Onhan se kätevämpää että hän nyt osaa itse kertoa milloin haluaa vaihtaa.

Sitten hän on alkanut kitisemään. On muuten ehkä maailman ärsyttävin ääni! Siihen ei meinaan tuttikaan auta, ei vaimenna yhtään. Kitinä tarkoittaa tilanteesta riippuen eri asioita. Aamulla se tarkoittaa ”Ääääiiiitttiiii!!! Ei nukuta enää! Nyt noustaan ylös! Ääääiiiittttiii!!!”. Useimmiten kitinä liittyy asennonvaihto haluun. Lattialla ollessa pitää päästä syliin tai sohvalla sylissä istuessa pitää päästä kävelemään. Sitten erikseen on väsykitinä ja nälkäkitinä. Sitten tietysti jos nälkä pääsee tosi kovaksi niin seuraa suoraa huutoa.

Ja tosiaan ne kädet. Pari viikkoa sitten tajuttiin että U on alkanut hämmentyneenä tuijottelemaan käsiään. Melkein samaan aikaan, tai itse asiassa vähän aikaisemminkin, hän alkoi tuijottaa jalkojaan jos sattui ne saamaan näköpiiriinsä. Siis esimerkiksi auton istuimessa, jossa jalat tulevat suoraan silmien tasalle. Se on niin huvittavan näköistä, kun U tuijottaa kulmat kurtussa ja samalla liikuttelee hiiiiitaaaaasti varpaitaan. Kädet löytävät myös tiensä suuhun, aluksi vain välillä mutta nyt viime päivinä ne ovat siellä koko ajan. U on myös oppinut tarttumaan tuttihihnaansa, mikä tarkoittaa että tutti ei ole enää ikinä suussa.

U sai lahjaksi sellaiset Lamazen ranteisiin laitettavat nauhat ja jalkoihin laitettavat sukat joissa on ötökät kiinni. Niiden tarkoituksena on auttaa lasta löytämään kätensä ja jalkansa. Lamaze valmistaa tällaisia kehittäviä leluja, näissäkin on eri materiaaleja ja kirkkaita värejä ja rapisevia osia ja ne helisee kun ravistaa. Laitoin ne U:n käsiin ja jalkoihin kun hän makasi lattialla, mutta eihän hän niistä mitään tajunnut, kädet ja jalat kyllä huitoi, mutta ne ötökät ei tullu näköpiiriin. No sit lähdettiin autoon ja jotenkin sain idean laittaa yhden rannenauhan kiinni turvavyöhön, niin että se tuli suoraan U:n naaman eteen. Siinä oli sellanen punainen leppäkerttu ja ai vitsit kun U tuijotti sitä!! Ja taas oli äiti ylpeä, poika nimittäin tavoitteli sitä leppistä ja pari kertaa sai jopa tartuttua siihen. Keskittynyt ilme kasvoillaan suu mutrussa ja kulmat kurtussa U yritti saada käsiään menemään oikeaan suuntaan, oli melkoisen hellyttävän näköistä!

Tein sitten näiden ötököiden avulla sellaista empiiristä tutkimusta, että U alkaa tavoittelemaan niitä jos hän istuu ja ötökkä on hänen edessään. Mikäli U makaa lattialla ja ötökkä on hänen yläpuolellaan, ei puhettakaan mistään tavoittelemisesta, kova tuijotus tosin on silloinkin. Mutta kaipa se käsien toiminta pikkuhiljaa on selkeytymässä.

U on alkanut ihan näiden parin viikon sisällä juttelemaan tosi paljon. Juttelun hän aloitti tällaisten hyvien kuuntelijoiden - kuten edellä mainitun lampun ja yhden erityisen kivan tyynyn - kanssa. Pikkuhiljaa hän on alkanut jutella myös ihan ihmisille. Meillä on nykyään aina aamuisin pikku juttutuokio. U tietysti herää ennen minua ja siinä sitten joko juttelee tai kitisee vieressä niin kauan kunnes minä herään. Ai että sitä riemua mikä siitä sitten syntyy kun vihdoin saa äitin pään ylös tyynystä! Hymy on korvasta korvaan ja juttua riittää. Siinä oma väsymys unohtuu kun niin valloittavan kaverin kanssa saa aamun aloittaa. U:n juttelu on ihanan kuuloista, se on sekoitus huhuilua, kujerrusta, kiljahtelua ja huudahtelua.

Keskustelin rakkaan sisareni kanssa tuossa yksi kerta lapsen kehityksestä ja hän - tuleva sosiologi - kysyi, että olisiko mahdollista että hän saisi ottaa U:n ja kasvattaa hänet eristyksissä? Hän haluaisi tehdä sosiologisen kokeen, että kuinka paljon ihmisen kehitykseen vaikuttavat geenit ja kuinka paljon yhteiskunta ja sosiaaliset suhteet. Hirveän mielenkiintoinen aihe ja olisin itsekin erittäin kiinnostunut tuollaisen kokeen tuloksista, mutta valitettavasti en kuitenkaan kokenut kivaksi ajatukseksi uhrata lastani tieteen alttarille…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti