sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Herättää keskustelua tämä sormiruokailu


On samalla kertaa kiehtovaa ja ärsyttävää puhua sormiruokailusta muiden kanssa. Jokaisella tuntuu olevan asiasta jonkinlainen (yleensä negatiivis-sävytteinen) mielipide, vaikka useinkaan asiasta ei tiedetä kuitenkaan mitään. Tämä juuri on se asian kiehtovuus, on niin erikoista kuinka vakaita mielipiteitä ihmiset muodostavat asioista joista eivät oikeasti tiedä yhtään mitään. Ärsyttävää asiasta puhuminen on sitten juurikin edellä mainitun vuoksi. Mielipiteitä riittää.

En kuitenkaan pysty pitämään suutani kiinni aiheesta, eli kai se on sitten ihan oma vika että ärsyttää. Olen kuullut uskomattoman paljon kaikenlaisia kommentteja kiinteiden aloitusta koskien. Useimmissa mainitaan jollakin tavalla soseet ja se on se vaihe kun suun kiinni pitäminen on vaikeaa. Usein se lause ”U ei ala syömään soseita” vaan lipsahtaa suustani ennen kuin ehdin estää, ja sen jälkeen perääntyminen on jo melko mahdotonta.

Oman äitini kanssa kävin mielenkiintoisen keskustelun aiheeseen liittyen. Se koski puuron syömistä/syöttämistä ja lähti jotenkin liikkeelle siitä, että en kai minä kuvittele että U osaisi puuroa syödä itse! Kerroin, että lusikan voi esimerkiksi täyttää valmiiksi puurolla ja antaa lapsen syödä sen itse siitä. Siitähän äiti innostui…

Äiti: ”Eihän alle 1-vuotias osaa käyttää lusikkaa!”
Minä: ”Ai miten niin ei osaa?”
Ä: ”No kun ei se osaa laittaa sitä suuhun, se hosuu vaan sillä ympäri naamaa” (demonstraatiota hosumisesta lusikalla ympäri naamaa)
M: ”Miten sä tiedät ettei osaa, ollaanko me mun siskon kanssa saatu yrittää?”
Ä: ”On teille annettu oma (tyhjä toim. huom.) lusikka käteen samalla kun teitä on syötetty, ainahan niin tehdään”
M: ”Ollaanko me saatu kokeilla ite syömistä siitä lusikasta?”
Ä: ”No ei kun ei se osu suuhun ennen kuin sitten 1-vuotiaana, ei lapsella ole ennen sitä valmiuksia käsitellä lusikkaa”
M: ”Eli sä oot vetäny nuo johtopäätökset sun kahden lapsen kokemuksella, joista siis kumpikaan ei ole oikeestaan edes saanut yrittää syödä itse lusikalla ennen kuin isompana?”
.
.
.

Tätä vääntöä jatkui jonkun aikaa ennen kuin luovutin. Toivon, että U:sta tulee tosi hyvä lusikan käyttäjä mahdollisimman nopeasti!!! Siinähän sitten mummu katsoo kuinka alle 1-vuotias ei osaa käyttää lusikkaa. Mummulla tuntuu muutenkin olevan sellainen suhtautuminen tähän asiaan, että antaa minun nyt hössöttää mutta enköhän minä nopeasti huomaa että eihän tuollaisesta sormiruokailusta mitään tule! Muuten olen tosi malttavaisella mielellä sen suhteen milloin U aloittaa, ei ole juurikaan tullut sellaisia ”voi kun se voisi jo alkaa syömään” - ajatuksia, mutta mummun suhtautuminen saa minut näkemään niin punaista, että toivon kerta toisensa jälkeen asian puheeksi tullessa, että U voisi jo aloittaa ja lyödä mummun ällikällä!

Erään toisen henkilön kanssa juttelin myös sormiruokailusta ihan yleisesti, hän oli ihan kiinnostunut aiheesta ja kerroin hänelle homman perusperiaatteita. Hänellä on itsellään 7-kuukautinen lapsi, joka on alkanut saamaan soseita 4 kk ikäisenä. En ihan tiedä minkä takia, vauva kun on kasvanut koko ajan hyvin ja onpa vielä suht isokokoinenkin ikäisekseen. Vauva on joskus saanut käteensä jonkun leipäpalan tai kurkkutikun (joita syö innoissaan), mutta muuten saa ruokansa purkista. Kerrottuani sormiruokailusta äitinsä totesi vaan, että hän ei aio alkaa noudattamaan mitään tuollaista juttua, kun hän haluaa kasvattaa lapsensa niin normaalisti kuin mahdollista.

Tuo lause jäi soimaan päähäni, normaalisti kasvatettu lapsi. Aloin miettimään mitä tällainen normaali kasvatus oikein on ja tulin siihen tulokseen, että se varmaan tarkoittaa neuvolan oppien noudattamista kirjaimellisesti. Mutta en tiedä, luettuani Rapleyn Omin sormin suuhun -kirjan, en osaa pitää lapsen syöttämistä normaalina. Tai no joo, ehkä normaalina nykymaailmassa, mutta en kovin luonnollisena.

En olisi uskonut, että aihe herättää näin paljon mielipiteitä ja keskustelua jo etukäteen. Olin varautunut siihen, että jos joku näkisi U:n syövän, voisi kuulua kauhistelua vaikka siitä meneekö ruokaa yhtään mahaan asti. Mutta tuntuu, että ihmisten suurin ongelma omin sormin syömisen suhteen on se, että he eivät usko vauvan pystyvän siihen. Siis konkreettisesti osaavan ottaa ruokaa käteensä ja viedä sitä suuhun. Toinen ongelma tuntuu olevan itse syöminen, se kuinka lapsi muka pystyy syömään ilman hampaita? Näin tämän edellä mainitun normaalisti kasvatettavan lapsen syövän ruisleivän palasta. Ympäriltä kuului kauhistelua, että eihän lapsi voi tuollaista kovaa syödä! Eihän se saa siitä palasta kun ei ole hampaita! Tai mitäs jo se saakin siitä jotenkin palasen, sehän tukehtuu siihen! Kerroin siinä vaiheessa tietoni vauvan kakomisrefleksistä.

Onneksi olen melko lujahermoinen ja rauhallinen henkilö, yleensä osaan myös miettiä ennen kuin puhun ja osaan suurimmaksi osaksi pitää suuni kiinni, tai siis olla sanomatta jotain/väittämättä vastaan vaikka kuinka ärsyttäisi. Tätä taitoa on tarvittu paljon viime aikoina. Ennen kaikkea silloin, kun joku (yleensä keski-ikäinen itse muutaman lapsen kasvattanut) on sitä mieltä, että eihän tällainen sormiruokailu voi toimia kun ei se lapsi osaa itse syödä, että voihan sen antaa sormeilla sitä ruokaa mutta kyllä sitä täytyy syöttää että se saa mahaansa ruokaa. Hengitän syvään ja lasken kymmeneen ja hymyilen ja sanon harjoitellun fraasini: ”Niin, eihän mulla ole vielä kokemusta sormi- eikä soseruokailusta, että pitää katsoa miten homma lähtee toimimaan ja miettiä sitten vaikka asioita uudestaan jos siltä näyttää, eihän syöttäminen ja sormiruokailu ole toisensa poissulkevia asioita”. Sinänsä olen kyllä oikeastikin tuota mieltä, tai siis että ajattelen että ehdottomuus missä tahansa asiasta ei välttämättä ole hyvä juttu. Mutta sormiruokailun suhteen aion kyllä hyvin pitkälti luottaa U:hun ja siihen, että hän syö sen verran kuin tarvitsee. Ja että se syöminen onnistuu noinkin pieneltä. Eiväthän kaikki aiheeseen liittyvät kirjat ja blogit ja muut kirjoitukset voi olla väärässä!

Parin kuukauden päästä sitten nähdään kuka parhaiten nauraa…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti